Houdoe en bedankt!

Bedankt voor het invullen van het contactformulier! Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

WACHTTHERAPIE

Tijdens het wachten nog wat leuke info:

Waar komt het woord 'houdoe' vandaan

Het woord "houdoe" is een informele afscheidsgroet die veel wordt gebruikt in het zuiden van Nederland, met name in de provincies Brabant en Limburg.

Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van het woord. Een veelgehoorde verklaring is dat "houdoe" afkomstig is van het Franse "au revoir", wat "tot ziens" betekent. In het Brabants dialect zou "au revoir" uitgesproken kunnen worden als "houdoe".

Een andere verklaring is dat "houdoe" afkomstig is van het woord "hou je goed", wat werd uitgesproken als "hou doe". Dit zou later verbasterd zijn tot "houdoe".

Er is echter geen eenduidige verklaring voor de oorsprong van het woord. Het is waarschijnlijk dat het woord is ontstaan door een combinatie van verschillende factoren en invloeden. Hoe dan ook, "houdoe" is een populaire en kenmerkende groet geworden in het zuiden van Nederland.

Iconisch woord

Het woord "houdoe" is echter wel een iconisch woord in Brabant en wordt vaak geassocieerd met de Brabantse cultuur. Het is een informele afscheidsgroet die zowel in informele als in formele situaties wordt gebruikt en wordt ook buiten Brabant herkend.

Het heeft een lange geschiedenis en wordt al vele generaties lang gebruikt in de regio. Voor veel mensen in Brabant is "houdoe" daarom een belangrijk en mooi woord dat een gevoel van verbondenheid en gemeenschap oproept.

Mooiste woord van Brabant

In het voorjaar van 2005 kozen de lezers van de drie Brabantse dagbladen het mooiste Brabantse woord. Dat werd met een overweldigende meerderheid 'houdoe'.

In totaal werden bij de verkiezing door ongeveer 6000 mensen een kleine 1000 verschillende woorden ingezonden.

Houdoe en Bedankt!

Ah, "houdoe en bedankt", een afscheidsgroet die in het zuiden van Nederland zo vaak wordt gehoord als de klanken van carnavalsmuziek en het gezang van vrolijke Brabanders. Deze woorden hebben een lange geschiedenis en een bijzondere betekenis voor degenen die ze gebruiken.

De oorsprong van deze iconische uitdrukking is een mix van twee verschillende uitdrukkingen, namelijk "houdoe" en "bedankt". Het lijkt erop dat slimme Brabanders deze woorden hebben samengevoegd tot een krachtige afscheidsgroet die zowel gastvrijheid als dankbaarheid uitstraalt.

Dus, als je jezelf in het zuiden van Nederland bevindt en afscheid wilt nemen van iemand, waarom zou je dan niet "houdoe en bedankt" zeggen? Het is een vriendelijke manier om dankbaarheid te tonen voor de tijd die je samen hebt doorgebracht en om te laten zien dat je altijd welkom bent om terug te komen. Het is ook een perfect excuus om nog een rondje bier te drinken, want, hé, je moet toch bedanken voor de gastvrijheid, toch?

HOUDOE EN BEDANKT!